Door: Ernst Labruyère
Schaakcommentaar: Roger Labruyère
Met een prachtige 14e plaats in de A-poule, waarbij ze een groot aantal spelers met een hogere rating achter zich liet, heeft de 12-jarige Eline Roebers (1857) zich laten kronen tot de open schaakkampioene van Nederland. Ze scoorde hierbij 5 uit 9, hetgeen zeer verdienstelijk kan worden genoemd in deze sterke poule.
In de D-poule werd Daniël Knol (11 jaar; 1358) knap 2e van Nederland met 9,5 punten uit 13 wedstrijden, waarbij winnaar Sven de Putter slechts door zijn betere weerstandspunten kampioen van Nederland wist te worden. Kasper Bleeker (13 jaar;1897) tekende voor de 6e prijs in de ijzersterke C-poule, terwijl Max de Vreugt Pezo (9 jaar; 976) twee verdienstelijke derde plaatsen wist te scoren in het F- en FGH-toernooi.
Het was wederom een sfeervolle week in het Twentse Borne, waar het weer een drukte van belang was: niet alleen met de schaakwedstrijden zelf, maar ook met de nevenactiviteiten, zoals knutselen, diverse loterijen, computerspelletjes, simultaanschaken en een bughouse toernooi.
Maar het belangrijkste was toch het schaken zelf… Honderden schakers uit hoofdzakelijk Duitsland, België en Nederland, met af en toe een verdwaalde Griek of Zweed, knokten voor een beker en een geldprijs en – in het geval van de Nederlanders – voor een zekere kwalificatie voor de nationale leeftijdskampioenschappen van volgend jaar. Vooral het vooruitzicht om de lastige kwalificatietoernooien voor de gesloten Nederlandse Kampioenschappen te kunnen omzeilen, zette veel schakers aan extra hun best te doen voor één van de ereplaatsen.
De Schaakbond Groot Amsterdam, die in het verleden altijd zwaar vertegenwoordigd was in Borne, was dit jaar met een kleinere ploeg naar “de wijzen uit het Oosten” vertrokken. Met name Schaakvereniging Almere had dit jaar niet haar traditionele zomerkamp in Natuurvriendenhuis Krikkenhaar in Bornerbroek georganiseerd en ook de animo onder de overige verenigingen van de SGA leek wat minder te zijn dan in voorgaande jaren. Toch was er een prima ploeg samengesteld van twintig jongens en meisjes van Groot Amsterdam, die in de verschillende poules hun beste krachten gaven en over het algemeen heel behoorlijk presteerden.
Hoewel Eline Roebers van VAS net niet sterk genoeg was om voor de ereplaatsen in poule A te vechten, heeft ze met slechts twee verliespartijen en vier remises een prestatie van formaat geleverd in een poule die werd gedomineerd door schakers met een rating van ruim boven de 2000.
In de C-poule waren alle ogen gericht op Kasper Bleeker, die met zijn rating van 1897 de topfavoriet was en met twee overwinningen voortvarend van start ging. Hierna gooiden de uiteindelijke winnaar Alwin Mainka uit Duitsland en de sterk spelende Rafael Goudriaan roet in het eten, met twee remises. Toch had dit nog niet fataal hoeven te zijn, als Kasper hierna ook nog niet had verloren van Fabian de Vries (ronde 6) en Cato de Zoeten (ronde 7). Hoewel Kasper zich met overwinningen in de laatste twee rondes zeker stelde van de 6e plaats en een beker, was deze plek toch minder dan waarop hij waarschijnlijk gehoopt had.
Naast Kasper knokte Roger Labruyère ook nog lang mee om de prijzen. Na zijn toch wel verrassende verlies tegen Nina de Putter in de derde ronde, kreeg Roger alsnog de kans om in ronde 6 op bord 1 tegen Alwin Mainke te strijden. Helaas verloor Roger die partij, waarna 2 remises in de laatste twee rondes ervoor zorgden dat Roger met een 8e plaats net buiten de prijzen viel.
Ook sterk was Rafael Goudriaan die tot aan ronde 8 nog geen enkele nederlaag en slechts 3 remises had hoeven te dulden. In de laatste twee rondes ging het echter mis, waardoor Rafael uiteindelijk 14e werd.
Dit jaar waren veel sterke kinderen door de organisatie aangezet om in hogere poules te spelen, waar zij meer tegenstand konden verwachten dan bij hun eigen leeftijdsgenootjes. De hierdoor enigszins gedevalueerde D-poule was hier het voornaamste slachtoffer van, aangezien geen van de spelers een rating had hoger dan 1445. Dit stond in schril contrast met de deelnemerslijst op het NK D waar ratings van 1600 en hoger schering en inslag waren.
Toch heeft Daniël Knol een puike prestatie geleverd door in 13 partijen slechts twee nederlagen en 3 remises te boeken en de overige acht partijen te winnen. Hoewel de overwinning met de automatische kwalificatie voor het NK D van 2019 aan zijn neus voorbij ging, kan hij terugkijken op een mooi toernooi.
Misschien wel de meest constante SGA-speler van het toernooi was Max de Vreugt Pezo, die in respectievelijk de F-groep en het latere FGH-toernooi twee prima derde prijzen pakte met 7 uit 9: een uitstekende prestatie. Verliezen deed Max in beide poules alleen van de latere winnaar Gachatur Kazarjan, maar verder hoefde hij voor niemand te buigen.
Tenslotte, voor het schaakfragment is gekozen voor de partij van Kasper Bleeker (wit) tegen Alwin Mainka. Om aan te geven dat dit allerminst een salonremise was en dat Kasper stevige winstkansen heeft gehad, het volgende fragment uit deze enerverende partij:
41. ♞e4 ♖c4 Dit is een slechte zet van zwart: het afruilen van de toren leidt tot een verzwakking van de zwarte pionnen, terwijl zwart al een pion achterstaat… 42. ♜xc4 bxc4 43. ♞d6 Helaas speelt Kasper hier niet Pf6, waarmee het paard op f8 feitelijk buitenspel was gezet en Kasper een comfortabel pionneneindspel had kunnen spelen… Desondanks stond Kasper nog dik gewonnen.
♘d7 44. ♞xc4 ♔f8 45. ♚d2 ♔e7 46. ♚e3 ♘c5 47. ♞b6 ♔d8 48. ♚d4 ♘b3+ 49. ♚d3 ♘c5+ 50. ♚c4 ♘b3 51. ♞xa4 ♘d2+ 52. ♚d3 ♘f3 53. ♞c5 ♘xh4 54. a4 ♘f5 55. a5 ♔c7 56. b4 h4 57. ♚e2 ♘e7 58. ♚f3 ♘d5 59. ♞e4 h3 60. ♚g3 h2 61. ♚xh2 ♘xf4 62. ♞c5 ♘d5 63. a6 Met deze zet geeft Kasper zwart de mogelijkheid een pion terug te pakken.♔b6 64. ♞e4 ♔xa6 65. ♚g3 ♔b6 66. ♚f3 ♔c6 67. b5+ Dit was de genadeklap voor Kasper’s winstkansen. Koning E2 had hier vrijwel zeker de overwinning opgeleverd, maar na b5+ was een remise onvermijdelijk… ♔xb5 68. ♞d6+ ♔c6 69. ♞xf7 ♘xc3 70. ♞h8 ♔d5 71. ♞xg6 ♔d4 72. ♚g4 ♘d5 73. ♚h5 ♔e4 74. ♚h6 ♔f5 75. ♞f8 ♔xe5 76. g6 ♘e7
Al met al was Borne een erg leuk toernooi, met soms prachtige partijen op de borden en een paar fraaie uitschieters voor Groot Amsterdam. En met over het algemeen behoorlijk goede prestaties van alle schakers.
Minpunt was alleen dat het dit jaar allemaal wat mager leek in vergelijking met vorig jaar: de bekers waren een stuk kleiner en volgens sommigen minder mooi. En een aantal van de geplande evenementen viel letterlijk en figuurlijk in het water, door de aanzwellende onweerswolken en/of botte pech.
En waar vorig jaar de suikerspin- en popcornmachines de kinderen lieten juichen, was er nu niet zoiets georganiseerd. Een misschien nog wel belangrijker gemis was het ontbreken van één of meer analisten van het kaliber Pascal Losecoot of Anne Haast. Met hun analyses en inzichten kunnen ze de kinderen helpen om hun schaken op een hoger plan te krijgen. Zoals dit bijvoorbeeld op het ONK in Dieren wel gebeurde. En gezien het feit dat het inschrijfgeld €50 per persoon bedraagt, zou dit een belangrijke verbetering zijn. Temeer daar dit genoemde inschrijfgeld voor een gezin met meerdere jeugdschakers algauw stevig in de papieren loopt.
Maar toch is Borne met zijn grote aantallen Nederlandse en buitenlandse schakers en zijn warme en gezellige ambiance ‘oet Twente’ een toernooi om te koesteren. Voor veel kinderen is het de eerste kennismaking met de wereldwijde geliefdheid van hun favoriete sport en een prachtige kans om met leeftijdsgenootjes uit andere landen te spelen. En dat NK-ticket is tenslotte ook wat waard…
Cornelie Wiersma 13 augustus 2018
Posted In: Jeugd